5 tips waar ik écht iets aan had

15 Jan

Je bent nog maar een seconde zwanger en wordt al overspoeld door ongevraagd (doch goedbedoeld) advies. Daarbij komen ook nog je eigen overtuigingen en dan komt het punt waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig zitten tussen die overbodige tips ook écht pareltjes, tips die je wel echt helpen. Degene die mij het hardst hebben geholpen lijst ik voor jullie even op, want nu ik zelf moeder ben geworden hoor ik bij het irritante clubje vrouwen dat gewoon niet anders kàn dan je te overspoelen met tips en informatie!

1. Voeden op verzoek! Dankzij een vriendin werd ik doorverwezen naar La Leche League. Borstvoeding, hoe natuurlijk en gemakkelijk het ook klinkt, vergt toch iets meer van jou dan je in eerste instantie zou verwachten. Kloven, borstontstekingen, en gewoon pure vermoeidheid zouden je al snel doen opgeven. Ook foute adviezen vanuit het ziekenhuis of vrienden zouden je al snel doen twijfelen aan je kunnen. Door die vriendin en La Leche League wist gelukkig ik dat ik de raad van (veel van) de vroedvrouwen in het ziekenhuis mocht negeren (een van hun tips/raad: borstvoeden om de 4 uur).  Ik voed al vanaf in het begin op verzoek. Op mijn verzoek (= auw, volle borsten, die mogen wat leger) en op verzoek van mijn baby (= Ja mama, ik weet dat ik een half uurtje geleden nog net heb gedronken, maar nu heb ik toch nog een beetje zin). Baby’s kunnen nu eenmaal geen klok lezen, ze hebben honger wanneer ze honger hebben, punt. is dit om de twee uur? Dan is dat zo! Commentaar zoals: ‘is hij/zij nu wééral aan het eten?’ beantwoord ik met een simpele ‘ja’. Voor de twijfelaars: baby’s die borstvoeding krijgen zullen zich niet overeten (met uitzondering van refluxkindjes die hun pijn wegdrinken). Nestel je dus gezellig in de zetel met een thermos thee, een dekentje, een versnapering en baby, want daar zal je uren met elkaar doorbrengen. Enjoy!

2. Huid op huid, peau sur peau, skinnen, … Noem het zoals je wil, maar het komt erop neer dat je je baby uitkleedt en op je eigen naakte huid legt. Gewoon om te knuffelen, eten te geven of te kalmeren. Mijn favoriet: samen in bad. Màn wat genieten wij daarvan! En ik merk aan Lou dat ze dan even helemaal is opgeladen, de mamahonger is eventjes gestild en ze kan weer vol goede moed verder met haar dag.

3. De draagdoek! Ik schreef eerder al een artikel over mijn draagdoekenliefde. Lou heeft altijd de volledige aandacht nodig. En intensieve aandacht. Rustig eens neerzitten lukt ons niet, ze MOET in beweging zijn. En aangezien het niet mijn plan is om een vrouwelijke bodybuilder te worden met spierballen van hier tot in Tokio (geloof mij, zo’n baby weegt wel wat na een tijdje…) is de draagdoek de perfecte oplossing. Handen vrij om het huishouden te doen (of in mijn geval: dit blogbericht te schrijven) en toch een happy baby. Ideaal!

4. Luister naar je buikgevoel. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want dit is de tip die het vaakst wordt gegeven en toch het moeilijkst is om uit te voeren. Waarom en wanneer zijn we zo erg beginnen twijfelen aan onszelf? Gedaan ermee. Als je het gevoel hebt dat je al dan niet iets moet doen of proberen: doen (zolang het niet schadelijk is natuurlijk)! Enneuh… Toegeven dat het uiteindelijk toch niet het juiste was is ook oké! We zijn allemaal maar mensen.

e150c5e62dd211b8861c8ff8a42f7e38

5. Hulp aanvaarden. Het idee dat iemand van mijn vrienden me eten kwam brengen of de afwas kwam doen bezorgde me (pre-bevalling) de kriebels. HALLOOOWWW, WE KUNNEN DIT ZELF WEL HOOOOOR! Maar toen (post-bevalling) de afwas gedaan was en we tijdens een zoveelste huilbui gewoon onze voeten onder tafel mochten schuiven was ik o zo dankbaar. Mensen willen graag helpen, zeker als het te maken heeft met zoiets magisch als baby’s, kinderen, kleinkinderen, petekinderen of wat voor kinderen dan ook, dus waarom zouden we er moeilijk over doen? Voor mij een steakske aub!

 

 

 

7 Reacties to “5 tips waar ik écht iets aan had”

 1. jelskedouma januari 15, 2016 bij 16:18 #

  Helemaal mee eens , wel ben ik niet zo voor la leche league. Je kan er veel tips krijgen idd maar soms zijn zijn ze er echt over met hun regeltjes. Kreeg er meer stress en schuldgevoel door dan wat anders

  • eefjejo januari 15, 2016 bij 16:33 #

   Misschien moet het inderdaad nog iets genuanceerder. LLL heeft me ongelooflijk goed geholpen, maar ik combineer wel met mijn eigen visie! Je goed voelen bij wat je doet is het belangrijkste. En schuldgevoelens zijn al helemaal overbodig! 😉

   • jelskedouma januari 15, 2016 bij 16:36 #

    Idd, maar ik wist op den duur niet meer wat te doen en ik luisterde al helemaal niet meer naar mijn buikgevoel met al die verschillende adviezen

 2. mamakiekie februari 5, 2016 bij 11:21 #

  Amaai, jij kreeg echt leuke tips! Ik kreeg er voornamelijk in de trant van ‘met baby’s moet je streng zijn van in het begin’, en andere onzin

  • eefjejo februari 5, 2016 bij 22:07 #

   Oeh streng zijn… Dat staat momenteel niet in mijn woordenboek. Ik heb genoeg tips gekregen die ik niet gebruik (verwennen mag niet, laten huilen, …). Maar dus gelukkig ook zo’n leuke tips! 🙂

 3. Katleen Vermeersch februari 5, 2016 bij 12:43 #

  Lieve Eef,
  Als vroedvrouw kan ik het moeilijk laten om toch even te reageren. Borstvoeding is iets heel individueel en vraagt dan ook een individuele aanpak. De tips die (wij) vroedvrouwen geven zijn dan ook (zeker in het begin) een leidraad om de borstvoeding goed op gang te krijgen. Je weet immers nooit hoe vlot een borstvoeding gaat lopen in het begin. De reden waarom wij de raad geven om om de 3 uur ( en niet om de 4u want dan kom je aan te weinig voedingen) aan te leggen de eerste dagen is omdat dan je prolactinereceptoren gevormd worden. De eerste dagen worden deze gevormd telkens je je kindje aan de borst legt. Sommige kindjes doen het van het begin geweldig en zullen uit zichzelf aan 8 tot 12 voedingen komen door zelf wakker te worden en naar voeding te vragen. Maar in het ziekenhuis zien wij ook vaak kinderen die de eerste dagen vooral slapen. Ze zullen dus niet aan voldoende voedingen geraken en dus onvoldoende stimuleren om de borstvoeding optimaal op gang te krijgen. De eerste 72 uur zijn hier heel belangrijk in, daarna blijven die receptoren stabiel. Dus voeden op vraag, zeker goed, maar dat zal niet voor elke vrouw zo zijn. Als iedereen op vraag zou voeden de eerste dagen na de geboorte zouden veel vrouwen niet zo’n geweldige borstvoeding hebben zoals jij. Dus baby’s die veel vragen, geen probleem, voeden op verzoek is dan zeker geen slecht plan. Maar zeggen dat dat altijd goed is is wat kort door de bocht denk ik.
  Voila dit gezegd zijnde :). Blij dat het bij jullie allemaal heel vlot gaat! Kon moeilijk anders met zo’n droombaby ;).

  Groetjes,
  Katleen

  • eefjejo februari 5, 2016 bij 22:26 #

   Een droombaby is ze zeker :-). Even voor de duidelijkheid: voeden op vraag is voeden op vraag van baby én op vraag van mama, dus in principe zou je dan niet op te weinig voedingen mogen komen (als je tenminste beseft dat je er minstens 8 per dag zou moeten geven, maar als je je wat inleest weet je dat). Ik weet wel dat als ik naar het advies van de vroedvrouw in het ziekenhuis had geluisterd om de 4 uur dus) mijn borstvoeding nu niet zo vlot zou gaan. Maar hey, dat was er maar eentje van de 3 die bij mij op de kamer kwam, dus geen slecht woord over àlle vroedvrouwen.

   Verder is de titel van het bericht: tips waar IK iets aan de had. Dusss… Dat wil zeggen dat IK iets aan die tip had. Mij hoor je dus niet verkondigen dat deze 5 tips de algemene regel van opvoeden zijn geworden.
   Ik heb nooit gezegd dat voeden op verzoek àltijd, voor iedereen goed is. . Ik neem mijn bocht wel groot genoeg. 🙂
   Het is wel zo dat je uit mijn stukje wel eerder zal halen dat Lou snel en veel vraagt en soms ook lang. Ik heb niets geschreven over kinderen die weinig hongersignalen geven of heel lang en veel slapen, want daar heb ik gewoon ook geen ervaring mee en daar zwijg ik dan ook wijselijk over 🙂

   Voilà, genoeg stof om over te babbelen als we elkaar weer eens zien denk ik 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: